Дата публікації:
30 грудня 2020
Кількість переглядів:
723
Поділитися:

2020 рік став справжнім викликом для системи освіти країни. Запроваджений у березні 2020 року карантин встановив новий формат взаємодії – соціальне дистанціювання. Перейшов на дистанційне навчання й факультет ІФСК СумДУ.

Усі масові заходи та аудиторні пари в університеті скасували. Натомість лекційні, практичні та лабораторні заняття почали проводити в режимі онлайн, на платформах Zoom, Google Meet, Cisko Webex Meetings, Skype та інших. Для того, щоб успішність студентів під час карантину не погіршилася, викладачам довелося оновити методику викладання.

– Ми взяли до уваги рекомендації Міністерства освіти і науки України та університетських служб. Кожен викладач виробив певний сценарій викладання дисципліни. Для когось більш дієвою стала синхронна форма навчання, тобто робота зі студентами в режимі реального часу, для когось – асинхронна, що відбувається через онлайн-канали в зручний для студентів час, – розповідає заступниця декана факультету ІФСК з методичної роботи Світлана Баранова.

Синхронна форма передбачає проведення вебінарів, відеоконференцій, віртуального класу та онлайн-тренінгів. Асинхронна форма – масових відкритих онлайн-курсів із інтерактивними вправами та відкритим доступом через інтернет, онлайн-літературу, блоги, форуми, чати та електронну пошту.

Щоб підвищити кваліфікацію та не знизити якість освітньої діяльності у період карантину викладачі факультету постійно проходять українські та міжнародні онлайн курси. Наприклад: «Emerging Trends & Technologies in the Virtual K-12 Classroom», «Virtual teacher», «Blended Language Learning: Design and Practice for Teachers», «Про дистанційний та змішаний формати навчання», «Дистанційні технології навчання у СумДУ», «Потенціал соціальних мереж для роботи з аудиторією під час карантину», «Основи роботи в кадрі» тощо.

Більш активно почали використовуватися інноваційні методи навчання, такі як розподілений гібридний курс та «перевернутий клас». Під час змішаного або гібридного навчання поєднуються традиційне, самостійне й онлайн навчання. Модель «перевернутий клас» – різновид змішаного навчання. Головною особливістю є самостійна підготовка студентів. На заняттях під керівництвом викладача вони виконують завдання до теми, яку засвоїли напередодні. Тобто викладач із головного транслятора знань перетворюється на консультанта чи координатора.

Також упродовж карантину студенти мають постійний зв’язок із викладачами через особистий кабінет, месенджери та електронну пошту. Активно використовується платформа СумДУ Mix.

Звісно, у процесі організації навчання виникали й певні проблеми та складнощі. Стосувалися вони перш за все опанування навичок роботи з різними програмами, платформами чи ресурсами, які мали використовуватись у навчальному процесі. Були проблеми також із технічним забезпеченням викладачів та здобувачів освіти. Підводив і неякісний інтернет. Попри недоліки дистанційне навчання стимулювало своєрідне «оновлення» дисциплін та дало змогу викладачам осучаснити техніку викладання за допомогою новітніх технологій.

Студенти ж знаходять як позитивні, так і негативні сторони дистанційного навчання:

 – Основна перевага дистанційного навчання – економія часу, що не витрачається на дорогу, – говорить студентка спеціальності «Журналістика» Зореслава Шеденко. – Недоліків теж вистачає: дискусії в онлайні дуже складно проводити, доводиться більше часу сидіти за комп’ютером. Немає можливості наживо спілкуватися з одногрупниками. Я розумію, що здоров’я важливіше, тому зараз не хочу переходити на денну форму освіти. Однак сподіваюся, що наступного року ситуація зміниться на краще, і ми зможемо повернутися до звичного режиму роботи.

Факультет ІФСК СумДУ також сподівається, що карантинні обмеження небавом закінчаться, і наші студенти зможуть повернутися в аудиторії. Тим не менш, виклик 2020 року став значним поштовхом до розвитку, навчив цінувати час і можливості, показав, що ми здатні впоратися з нестандартною ситуацією та забезпечити безперервний і якісний навчальний процес.

Карина Панікар, студентка групи ЖТ-81

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.