Дата публікації:
21 вересня 2020
Кількість переглядів:
551
Поділитися:

Факультет ІФСК СумДУ розпочав новий навчальний рік. Однак літо стало не лише часом для відпочинку, але й періодом отримання нових знань та корисної соціальної активності. Участь у різноманітних онлайн-заходах довела, що прагнення до розвитку долає будь-які перешкоди й кордони.

Зокрема викладачі кафедри германської філології влітку активно «подорожували світом» за допомогою онлайн технологій.

Так, викладач Наталія Приходько взяла участь у перекладацькій онлайн конференції Ukrainian Translation Industry Camp 2020, присвяченій розвиткові перекладацької галузі в умовах пандемії COVID-19. Конференція проходила у м. Дніпро 20–26 липня та зібрала представників 52 країн світу, зокрема Іспанії, Франції, Хорватії, Чешської республіки тощо. Організатором заходу виступила перекладацька кампанія InText.

Старший викладач цієї кафедри Алла Красуля отримала сертифікат про успішне проходження програми підвищення кваліфікації «Стратегії викладання у віртуальному навчанні». Програма організована у співпраці з Університетом Небраски-Лінкольна, США.

Асистент-сумісник Лариса Гарцунова взяла участь у Всеукраїнському освітньому проєкті для викладачів «Teach Me Online», орієнтованому на підвищення ефективності онлайн-викладання.  Організаторами заходу виступили міжнародні компанії JTI  та UGEN. Протягом п’яти днів (3–7 серпня) учасники тренінгу обговорювали питання організації навчальних лекцій та практичних занять в Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, підготовки ефективних презентацій, функції соціальних мереж, методи роботи з інтерактивними опитувальниками та групової діяльності.

Доцент кафедри германської філології  Ольга Шуменко успішно пройшла два e-learning course проекту Her Majesty Government Project (Великобританія) та отримала сертифікати від HM Government, Great Britain, London. Проєкт має багаторічний мультиагентський досвід і пропонує різноманітні навчальні сесії на замовлення для тих, хто безпосередньо працює з дітьми, молоддю та студентами. Партнерами проєкту є широке коло організацій, серед яких Sky News, Anglia TV, BBC Radio, BBC TV та Daily Mirror.

Представники кафедри журналістики та філології також не втрачали можливості долучитися до корисної літньої активності.

Старший викладач Наталія Прокопенко та студентки спеціальності «Журналістика» Анастасія Дєдова, Валерія Барикіна, Владислава Кріцька взяли участь у Всеукраїнському студентському фестивалі «Праволюдяність: Mediafest», що проходив під гаслом: «COVID-19: нові виклики й можливості для прав людини та медіа в Україні».

Медіафестиваль зібрав учасників із 21 закладу вищої освіти України. Організатори – Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, Центр прав людини ZMINA. Фестиваль проводиться з ініціативи Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Доцент кафедри Володимир Садівничий долучився до вшанування пам’яті журналіста, патріота, громадянина Анатолія Соболєва. Захід відбувався в селі Попівка та місті Конотоп. Зокрема Володимир Садівничий презентував довідкове видання «Соболєв Анатолій: матеріали до бібліографічного покажчика», впорядковане студентами-бакалаврами спеціальності «Журналістика» під час практичних занять.

Активно провели літо й представники кафедри психології, політології та соціокультурних технологій.

Студентки спеціальності «Соціальна робота» Інна Кравченко та Ліза Стрельченко отримали почесне звання амбасадорок від Центру «Розвиток КСВ» лідерської програми для молоді «SDG-Амбасадори», що дало можливість взяти участь у заходах «Тижня розвитку лідерського потенціалу». У майбутньому на дівчат чекають зустрічі з ТОПами компаній, представниками посольств та міжнародних організацій.

Крім того,  Інна Кравченко, Ліза Стрельченко та Ксенія Кальянова взяли участь у роботі «Літньої школи для майбутніх соціальних працівників та психологів» за темою «Протидія торгівлі людьми» під егідою Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

21 серпня студенти та викладачі кафедри ППСТ у співпраці з ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини», провели у центрі міста флешмоб в рамках всеукраїнської акції «Заспіваймо разом» та проєкту «Голос жінки має силу 2020». Яскравою та позитивною подію зробили учасники й учасниці вокальної студії СумДУ й театру танцю «Феєрія». Акція проходила у сквері імені Т. Г. Шевченка та біля фонтану «Садко», де всі охочі змогли заспівати разом пісню «Україно моя».

Не обійшлося й без наукових досягнень.

Наукова лабораторія кафедри ППСТ «Центр соціально-гуманітарних аспектів регіональних досліджень» стала одним із переможців грантової програми Міжнародного фонду Відродження «Ініціатива з розвитку аналітичних центрів», що реалізується в партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. У рамках реалізації проєкту SG53702 «Інституційний розвиток Центру соціально-гуманітарних аспектів регіональних досліджень Сумського державного університету» представники наукової лабораторії  Андріана Костенко, Олена Купенко, Крістіна Сахно, Микола Назаров та Владислав Сміянов 27–28 серпня взяли участь у програмі зі стратегічного планування у м. Київ.

За результатами участі співробітників Центру досліджень регіональної безпеки, що функціонує на базі кафедри ППСТ, Миколи Назарова та Андрія Лебедя у науково-практичних семінарах в Естонії досягнуто домовленість із Міжнародним центром оборони й безпеки (ICDS) про спільну участь у науково-дослідній роботі. Як результат, влітку 2020 року в рамках проєкту «Science for Peace and Security» Центром публічної дипломатії НАТО підтримано спільну грантову заявку двох центрів. У квітні 2021 року на базі СумДУ планується проведення 2-денного наукового заходу «Науковий воркшоп зі стійкості у північно-східній Україні» за участі 20 іноземних та 30 вітчизняних спікерів.

Тож #найкращий_факультет_галактики! розпочинає новий навчальний рік із новими силами та натхненням. Знання й досвід, отримані влітку, стануть чудовим підґрунтям для подальшої реалізації планів та напрацювань.

 

 

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.