Дата публікації:
27 листопада 2020
Кількість переглядів:
248
Поділитися:

Буковинські ЗМІ об’єктом наукового аналізу в ході вивчення питань безпеки особистості в умовах пандемій і криз обрані не випадково. Саме у Чернівцях офіційно зареєстровано першого українця, хворого на COVID-19: 3 березня коронавірус виявили у 38-річного чоловіка, який повернувся разом із дружиною з Італії наприкінці лютого.

Дослідження чернівецького медіа-ресурсу «BukNews» перших місяців поширення коронавірусу показало, що значну увагу видання приділяло виступам голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна. Новини, пов’язані з ним, привертають увагу ще на етапі прочитання заголовку. Медіа роблять значний акцент на тому, що саме сказав чи зробив високопосадовець.  

Так, у публікації «Іван Мунтян подякував депутатам-медикам, які не піаряться на боротьбі з коронавірусом» («BukNews». 25.03.2020. 18:59) загалом відсутній баланс думок чи фахова складова щодо безпеки мешканців краю в період поширення хвороби. Оприлюднена особиста заява Мунтяна з подякою чотирьом конкретним лікарям.

 Іванові Мунтяну, а не медицині області чи діяльності депутатського корпусу, присвячений і матеріал «На кошти, які Чернівецька облрада вчасно виділила на закупівлю захисного інвентарю, можна було придбати один мільйон медичних масок!» («BukNews». 25.03.2020. 18:54). Неприхована прихильність до дій високопосадовця розкривається уже з ліду: «Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян подякував депутатам Чернівецької обласної ради, яку має честь очолювати, а також депутатам усіх рівнів в області за оперативне реагування на виклики сьогодення».

Голова облради піариться у медіа не лише на темі COVID-19. Ознаки замовності наявні в матеріалі «Буковинська Глибоччина приєдналася до народної ініціативи реформування земельних відносин» («BukNews». 25.03.2020. 18:43). Тут він зображений як державник, який нарешті посприяв прийняттю довгоочікуваного звернення до центральної влади: «Володимир Мунтян повідомив, що діє за дорученням Об’єднаного штабу захисту рідної землі і запропонував сесії розглянути розроблені цим штабом Вимоги та Настанови щодо впровадження земельної реформи в Україні».

Загалом 25 березня 2020 року на медіа-ресурсі «BukNews» упродовж 11 хвилин розміщено три публікації про Івана Мунтяна.

Оціночні судження голови Чернівецької обласної ради – основа матеріалу «"Стане одним із найпотужніших медичних закладів регіону": Іван Мунтян нагадав, скільки зусиль і ресурсів облрада витратила для реконструкції перинатального центру» («BukNews». 1.04.20): «Усвідомлюючи усю важливість створення відповідної установи», «хочу наголосити та вкотре нагадати, що здоров’я та життя буковинців для нас, депутатів, є найвищим пріоритетом», «Чернівецька обласна рада сьомого скликання, яку я маю честь очолювати», «зважаючи на великий суспільний попит та усвідомлюючи усю відповідальність» тощо.

У той же час вказана публікація має і значну інформаційну цінність для мешканців Чернівецької області. Повідомляється, що «в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, було ухвалено рішення за потреби використовувати цей медичний заклад як додаткову базу госпіталізації інфікованих на COVID-19 буковинців». Саме такі факти, якщо говорити про безпеку особистості в умовах пандемій і криз, маю велику цінність – вони впливають на формування майбутньої поведінки людини.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.