Дата публікації:
19 листопада 2020
Кількість переглядів:
709
Поділитися:

Результати наукових напрацювань щодо реалізації проєкту на Міжнародній науково-практичній конференції репрезентував доктор наук із соціальних комунікацій Володимир Садівничий. Тема його доповіді – «COVID-19: джерельна база журналістикознавчих досліджень».

Конференція «Медіазнавчі студії в європейському діалозі: освітній та науковий дискурси» в онлайн-форматі упродовж 13–14 листопада 2020 року працювала на базі Київського університету імені Бориса Грінченка. В її рамках було організовано круглий стіл «Медіа і пандемія коронавірусної хвороби (COVID-2019)». Саме на ньому й виступав Володимир Садівничий.

Кількість та якість матеріалів, що з’явилися в медіа на тему вірусу СOVID-19, а також їх тематичне спрямування та коло охоплених проблем, жанрова складова, дотримання/недотримання авторами стандартів новинної журналістики та багато інших аспектів створення й подання контенту стали широким полем для журналістикознавців та фахівців із соціальних комунікацій. «Однак важливе значення для розуміння ситуації, – зауважив Володимир Садівничий, – має вивчення стану спеціалізованого медичного інформаційного простору в період пандемії та постпандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19. І це важливо для розв’язання кількох значимих проблем». Саме «значимі проблеми», а їх чотири, і наводив дослідник у своєму науковому повідомленні.

Науково важливим стало твердження про те, що «вивчення спеціалізованого медичного інформаційного простору в період пандемії гострої респіраторної хвороби СOVID-19, залежить від розуміння дослідниками джерельної бази». На основі аналітичних досліджень, які зараз проводить група науковців Сумського державного університету, розроблена конфігурація джерельної бази журналістикознавчих досліджень. Зокрема пропонується поділити джерела на сегменти. А сегменти, своєю чергою, моделюються з елементів. У підсумку маємо три сегменти та 15 елементів. Сегмент І – наукова, науково-популярна, довідкова література; Сегмент ІІ – мас-медійні ресурси України; Сегмент ІІІ – світові мас-медійні ресурси. Моделі сегментів та елементи як їх складові – що і є основою доповіді – подані в матеріалах конференції.  Також вони розкриваються в презентації.

Представлені науковій громадськості результати досліджень перш за все розраховані на мас-медійників, журналістикознавців, дослідників соціальних комунікацій тощо.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.