Дата публікації:
07 грудня 2019
Кількість переглядів:
798
Поділитися:

Студентці факультету ІФСК СумДУ Діані Несторенко (спеціальність «Філологія») призначено стипендію Верховної Ради України на 2019/2020 навчальний рік.

Діані 20 років і вона навчається на кафедрі германської філології. А ще паралельно вивчає «фінанси і підприємництво». Встигає поєднувати сімейне життя зі здобуттям двох вищих освіт. Як говорить сама студентка: «Вирішую задачі, аби розвантажити мозок від перекладацьких заморочок: добору слів, оформлення вихідного тексту й безкінечної тяганини зі словником».

4 роки навчання на двох спеціальностях, життєві сюрпризи, стосунки з викладачами та плани на майбутнє – про це й розповіла Діана під час нашої зустрічі.

– У школі мріяла стати стюардесою, тож дуже хотілося вивчити англійську і, звичайно, інші мови. А потім перед вступом до університету влітку прочитала «Капітал» Карла Маркса та вирішила вступити і на фінанси. Хочу сказати, що філологія – це основне, те, до чого з дитинства лежала душа. Ще у школі брала участь в олімпіадах, добре знала українську мову. Тому професійно вирішила не вивчати її, а от германські мови, думаю, «воно». І, тим паче, переклад – це престижно. А «Фінанси» для мене – швидше хобі.

І ось протягом чотирьох років навчаюся на двох спеціальностях, отримуючи лише «відмінно», – власне за що й призначили мені стипендію. Чесно кажучи, «п’ятірки» дуже важко даються. Однак звичка бути відмінницею сформувалася ще в школі, тому на першому курсі навіть не уявляла, що можна дозволити собі інше. Так, я не брала участь в «Інтегралі» і жодного разу не ходила на «столовку». І не можу сказати, що шкодую про це. Саме такий формат життя для мене звичний.

Звичайно, доля внесла свої корективи. Я вийшла заміж, а на другому курсі побачила «дві смужки». Зараз смішно згадувати, як сиділа в чергах на безкінечні аналізи та одночасно вчила німецьку або виконувала вправи з англійської. А хіба могло бути інакше? Синочок також не підвів – народився аж через два дні після закриття літньої сесії.

На третьому курсі мені справді було важко. Довелося вчитися всією родиною. Але мій «недодекрет» допоміг виявити справжніх друзів, яким окреме «дякую»! І хвала тим людям, хто запровадив індивідуальний графік в університеті.

На щастя, із викладачами та викладачками проблем немає. По-перше, у мене індивідуальний графік, відповідно, індивідуально підібрані завдання. По-друге, стараюсь ходити на лекції, вчасно виконувати роботи, тобто – викладатися на повну. Єдина проблема – запізнення. Дуже важко приходити вчасно. Для цього треба маля вмовити, потім одягти, по дорозі перекачати на всіх гойдалках і ще й залишити з бабусею, коли воно чіпляється за ногу й кричить «маааа-ма». Намагаюся про це попереджати викладачів.

Узагалі ж, за мету отримання лише п’ятірок ніколи не ставила, і конкретно на стипендію не працювала. Моя ідея – не стати «чухиндрою». От чесно. Я бачила мам, які після народження дитини губили здоровий глузд взагалі. Розумію, що на оцінювання впливають різні фактори. Просто намагаюся робити все, що залежить від мене, тобто по совісті виконувати завдання. А як оцінити мою роботу, вирішує викладач. Я – звичайна студентка, нічого більшого.

Пам’ятаю, як зраділа, дізнавшись, що мені призначено стипендію Верховної Ради України. Тепер думаю, як її витратити  на новорічні подарунки чи ремонт.

У майбутньому планую вступати до магістратури і думаю, що знову на дві спеціальності. Також хочу працювати, бо присвятити себе сімейному життю надрозкішно в умовах ринкової економіки.

 

Саме таким вийшло наше спілкування, точніше – монолог Діани Несторенко. Вона – показовий приклад того, як старанність та працелюбність, поєднані з особливою атмосферою на факультеті ІФСК СумДУ, дають прекрасний результат.

Факультет ІФСК СумДУ, своєю чергою, допомагає розвиватися та професійно зростати.

Отакі вони, цілеспрямовані й талановиті, креативні та працелюбні, розумні та кмітливі  студенти, які представляють  #найкращий_факультет_галактики!

Діана Писанка, студентка групи ЖТ-71

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус "Г", поверх 7, (кiмната Г 712)

E-mail: [email protected]

Телефон: +38 0542 335273

Web: http://ifsk.sumdu.edu.ua

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту факультету іноземної філології та соціальних комунікацій посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.